Portada  |  Opinió  |  Agenda  |  Quí som  |   Executiva  |   On som  |  Enllaços  |   JEN - Palma    
Videos Jen/PSM

Els JEN-PSM en contra del tancament de RTV Mallorca
 
Lluís Enric Apesteguia PP-PSOE: ofensiva contra l’autogovern i contra els drets socials
veure totes

Notícies
Opinió
Obra Cultural Balear
GOB
SEPC
STEI-Intersindical de les Illes Balears
EFAY (Aliança Lliure Europea Jove)
Joves de Mallorca per la Llengua


www.flickr.com
Elementos de JEN_PSM Ir a la galería de JEN_PSM

Noticies. 12/07/2013

JEN-PSM i JERC RECORDEN LA CAIGUDA DE MALLORCA DAVANT LES TROPES BORBÒNIQUES FA 298 ANYS

Els joves del PSM-Entesa i les JERC-Illes recordaren ahir el 298 aniversari de la caiguda de Mallorca de mans de les tropes borbòniques.

Ahir va fer exactament 298 anys que capitulava Ciutat de Mallorca davant les tropes castellanes i franceses. L'11 juliol de 1715 l'exèrcit borbònic del general Asfed es plantà davant la Porta de Jesús per a rebre la rendició dels governats; s'acabava la Guerra de Successió.

 

Queia el darrer reducte de la Corona d'Aragó, però la nostra derrota aniria molt més enllà: el rei Borbó, Felip V, va promulgar arreu dels Països Catalans i l'Aragó, com a repressàlia, els Decrets de Nova Planta: prohibí la llengua catalana en els àmbits oficials i imposà la llei de Castella, suprimint el vell Regne de Mallorques i la seva autonomia; a partir d'ara seríem la província Baleares. A partir de llavors i fins a dia d'avui els vencedors castellans intentarien anorrear-nos com a poble.

 

Han passat quasi 300 anys però hi ha coses que no han canviat malgrat la democràcia i l'estat de les autonomies: el partit polític que governa a les nostres illes i a Espanya defensa els interessos de Madrid i no deixa d'atacar la nostra llengua, cultura i autogovern. En són exemples la castellanització dels topònims illencs; el TIL, l'únic objectiu del qual és reduir l'ensenyament de la llengua catalana; o les recents reformes que lleven competències a les autonomies, com les de “Unitad de Mercado” o la “Reforma de las Administraciones Públicas”.

 

La història, que recordam avui, és la branca del coneixement que ens diu que vàrem ser en el passat, què som en el present i què serem en el futur. 

 

Des dels JEN-PSM i les JERC-Illes, orgullosos hereus d'un poble que sobreviu a mil derrotes esperant la victòria final, volem recordar la cita de Francesc Macià: “Només els pobles que cauen dignament, es poden tornar a alçar”. 

 

Vivim temps d'alçaments populars, pensam que serà així com recuperarem en el futur la nostra llibertat. Quan davant els qui volen llevar-nos els nostres drets com a poble tots cridem ben fort “Independència!”.


      

 

<<Novembre 2019>>
Di Dm Dc Dj Dv Ds Dg
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

 

JEN - Joves d'Esquerra Nacionalista-PSM - Reservats tots els drets.                  Desenvolupat per: